După alegerile de duminică, acești români se vor confrunta cu majorarea taxelor. Ca urmare a deficiențelor semnificative din buget, Comisia Europeană a solicitat Guvernului să propună noi măsuri fiscale până în luna octombrie. Este posibil să asistăm la majorări ale taxelor și impozitelor pe care le plătesc cetățenii români după alegerile de duminică. Țara noastră a convenit să implementeze mai multe reforme pentru a nu pierde finanțarea europeană, iar acest lucru implică inevitabil ajustări ale sistemului fiscal.
Deci, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) include mai multe taxe noi. Printre angajamentele asumate de România se numără și reforma impozitelor locale, care vizează impozitele pe terenuri și proprietăți, inclusiv apartamente. Analizele sugerează că aceste impozite ar putea crește chiar și de trei ori față de nivelul actual. Această creștere se datorează faptului că vor fi calculate în funcție de valoarea de piață a proprietății respective. Cu alte cuvinte, proprietarii apartamentelor din marile orașe, în special din zonele centrale, vor fi cel mai probabil cei mai afectați de aceste schimbări.
Citește și: BENZINA ȘI MOTORINA SE SCUMPESC DE LA 1 IULIE 2024. CARE SUNT NOILE TARIFE DE LA POMPĂ
În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență se propune și eliminarea excepțiilor fiscale. Astfel, lucrătorii din domeniul IT ar putea fi obligați să contribuie, dacă doresc, la Pilonul 2, în timp ce cei din agricultură sau construcții nu vor mai beneficia de salarii minime diferite. Astfel de excepții ar urma să fie eliminate în cadrul procesului de reformă fiscală.
În cadrul reformei fiscale planificate, se ia în considerare și eliminarea excepțiilor referitoare la pragurile de TVA. În prezent, există două praguri reduse, de 5% și 9%, aplicabile la unele alimente și medicamente. Se preconizează implementarea unei cote unice de TVA, cel mai probabil de 19%. De asemenea, se propune și impozitarea în funcție de nivelul de poluare al vehiculelor. Acest aspect reprezintă o altă reformă asumată, care va fi inclusă în ajustările fiscale planificate.
”Cererea de plată numărul patru din PNRR este una dintre cele mai grele din perspectiva reformelor, pentru că include atât reforma pensiilor generale, cât și reforma salarizării unice, dar și reforma impozitelor și taxelor și, discutând foarte pragmatic și realist și tehnic, cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale care probabil vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025.
Dacă vrem o reducerea a taxării pe muncă, atunci trebuie să creștem taxarea pe consum”, a transmis Marcel Boloș, conform Antena3.ro